Vitamin Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Raşitoğlu, yaş sebze-meyve işiyle adım attığı gıda sektöründe bugün dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştiren başarılı bir firmaya dönüştü. 300’den fazla ürün çeşitliliği olan Vitamin Gıda’nın ürünlerin yaklaşık yüzde 80’ini ihraç ettiğini kaydeden Raşitoğlu, TIR bazında ihracat yapsalar da mevcut üretim yerlerine TIR girişinin yasak olmasından dolayı ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Raşitoğlu, BTSO’nun KOBİ OSB projesinin hayata geçmesiyle birlikte bu sorunun ortadan kalkacağını ve üretim, ihracat ile istihdamın artacağını söyledi.

 

Gıda Sektörüne Girişiniz Nasıl Oldu? Firmanız Bugünlere Nasıl Geldi?

“Öncelikle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Odamız, bizim önümüzü açıyor, bizi hayal ötesi hedeflere ulaştıran güzel bir oluşum. Bu ailenin bir ferdi olmaktan son derece mutluyum. Bursa’da Alaçam Köyü’nde doğdum, büyüdüm. İşe ilk başladığım yıllarda yaş sebze-meyve işiyle uğraştım. Meyve suyu fabrikalarına, donmuş sebze-meyve işiyle uğraşan firmalara tedarikçi konumundaydım. Daha sonra babamın rahatsızlığı sebebiyle bitkisel takviye, bitkisel gıda, doğal olan her şeye karşı ilgi duymaya başladım. Bu konuyla ilgili çok çalışma yaptım, yurtdışından kitaplar getirttim, bu işi bilen uzmanlara danıştım. 2007 yılında şahıs firmasını kurdum ve bu arada sebze-meyve işimize de devam ediyordum. Hindistan’a giderek kapsül makinası aldım. O dönemde altın çayı çok gündemdeydi, kapsüller hazırlanıyordu. Bu durum bize avantaj sağladı.”

 

"300’den Fazla Ürünümüz Var"

İhracat Yolculuğunuz Nasıl Şekillendi?

“Başlarda iç piyasa ile ticaretimize devam ettik ama sonrasında Azerbaycan’a koli bazında ihracat yapmaya başladık. Bugün TIR bazında ihracat yapıyoruz. Sadece Azerbaycan’la sınırlı kalmadı. Almanya’da kurduğumuz şirketten tüm Avrupa’ya ürün gönderebiliyoruz. Katar, Irak, Cezayir, Kore gibi ülkeler ihracat listemize eklendi. Bu işe ilk başta 4 çeşit ürünle başladım, şu anda 300’den fazla ürünümüz var. Ürün skalamızda ağırlıklı olarak gıda takviyeleri var, kapsül grubu, tablet grubu, yumuşak kapsül, probiyotikler üretiyoruz. Bitkisel çaylar üretiyoruz. Ihlamurdan tutun da kış çayı, meyve çaylarına kadar çok çeşitli ürünler üretiyoruz. Aromatik ve soğuk pres uçucu yağların üretimini yapıyoruz. Lavanta, gül, çörekotu yapı üretimimiz devam ediyor. Çocuk şurupları üretiyoruz, özellikle Azerbaycan çok ilgi gösteriyor. Otistik çocuklar üzerine çalışmalar yürütüyoruz.”

 

 

"Doğru Ürün, Doğru Zaman, Doğru İşleme"

Birçok Ülkeyle Ticaret Yapan Bir Firmasınız, Ana Hedefleriniz Neler?

“İç piyasanın daha zor olduğunu düşünüyorum. O yüzden ihracata biraz daha ağırlık verdik. 300’den fazla çeşit ürün gamına sahibiz ve bunun yaklaşık yüzde 80’ini ihraç edebiliyoruz. İstihdama sağladığım katkı ve ülkeme verdiğim destekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Hedefim, tüm dünya ülkelerine ihracat gerçekleştirebilmek ki doğal ürünler tüm dünyada daha da önem kazanmakta. İnsanların doğal vitaminler, gıda takviyelerine ulaşabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşimizi severek, heyecanla yapıyoruz. Yeni formüller geliştiriyoruz, bu sayede sağlığına kavuşan insanları görünce biz çok daha mutlu oluyoruz. Başlarda yavaş ama istikrarlı bir büyüme gerçekleştirdik. Koli bazında ihracat yaparken bugün TIR bazında ihracat yapıyoruz. Yaş sebze-meyve işi benim ilk göz ağrım diyebilirim. O alanda sağlam bir ekip kurduk ve işimize devam ediyoruz, ekibime de teşekkür ediyorum. Ben yurtdışında pazar arayışını sürdürürken, buradaki ekibimiz organizasyonu başarıyla yürütüyor. Tıbbi, aromatik ürünler insanlık tarihiyle birlikte başlamıştır. Doğru bitki, doğru zamanda toplanır, kurutulursa büyük fayda sağlar. Konunun uzmanlarının yönlendirmesiyle, belirtildiği şekilde kullanılmasıyla sağlığa katkı sağlıyor. Bu alan, maalesef ülkemizde çok suistimal ediliyor. Bu sebeple insanlarda güven kalmadı. Devletimizin aldığı kararlar neticesinde şu anda piyasaya doğru ürünler çıkıyor.”

 

"Ülkemizdeki Endemik Türler Değerlendirilmeli"

Ülkemizi Doğal Ürün, Meyve, Sebze, Bitki Olarak Nasıl Değerlendirirsiniz?

“Türkiye, bitki açısından çok zengin bir ülke. Buna rağmen bazı bitkileri biz yurtdışından getiriyoruz. Ülkemizin parası yurtdışına giriyor. Bu konuda hedefim, yurtdışından aldığımız ürünleri, kendi bünyemizde üretmek. Bunu yapan firma sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Biz bunu uluslararası standarda uygun şekilde üretip, ihracatını yapmak amacındayız. Bunu yaparken de istihdama katkı sağlıyoruz. Çörekotu yağına çok ihtiyacımız oluyor. Anlaşmalarımızla bu üretimleri sağlıyoruz, yine değişik ürünlerde bu ihtiyacı kendimiz karşılıyoruz. Ülkemizdeki endemik bitkileri değerlendirmemiz lazım.”

 

"KOBİ OSB Projesi İle Üretim, İhracat ve İstihdam Artacak"

Bahsettiğiniz Hedefler İçin Kapasite, Yer Sorunu Yaşıyor Musunuz?

“Ben bu işe 100 metrekare alanda başladım ama şu an 750 metrekarelik bir alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Fakat hedeflerimiz doğrultusunda bu alan bize yetmiyor. Biz, Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alıyoruz. Burada büyüme potansiyelimiz yok. Farklı yerlerde depolar bularak alan kazanmaya çalışıyoruz. Yer, mekân ihtiyacımızı çözeceğine inanıyorum. Bulunduğumuz yere TIR’lar giremiyor ama biz TIR bazında ihracat yapan bir firmayız. TIR’lar gündüz bölgemize giriş yapamıyor, bu konuda da zorlanıyoruz. BTSO’nun KOBİ OSB projesi; hem üretim, hem de ihracat açısından işimizi çok çok kolaylaştıracak. İstihdama da önemli bir katkı sunacak. Yer sorununu ne kadar çabuk çözer, ne kadar büyük yerde üretime başlarsak ihracatımız ve istihdama katkımız da o kadar artacaktır.”

 

"BTSO’nun Projeleriyle Büyümeye Devam Ediyoruz"

Aynı Zamanda UR-GE Projesine Üye Firmalardansınız. BTSO’nun Yürüttüğü UR-GE Projelerini Nasıl Buluyorsunuz?

"Ticaret Bakanlığı desteğiyle BTSO tarafından yürütülen UR-GE projesine üye olmamız sayesinde yurtdışı fuarlarına çok gidiyoruz. En son ABD’ye gittik ve çok olumlu sonuçlar elde ettik. Daha önce Rusya’ya gitmiştik, yine çok verimli olmuştu. Dubai’ye fuara katılmak istediğimizde bize tercüman anlamında çok destek sağlanmıştı. BTSO’dan ve yönetiminden Allah bin kere razı olsun. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olduğum için çok mutluyum. Gerek yurtdışı gezilerimiz olsun, gerek yurtiçi fuarlarıyla müşteri portföyümüzü geliştirdik. Sorunlarımıza çözüm odaklı yaklaştıklarını söyleyebilirim. İnşallah yeni projelerle önümüzü daha da açacaklarına inanıyorum.”