1994 yılında Bursa’nın Hürriyet Mahallesi’nde, mütevazı bir dükkânda küçük tencerelerle üretime başlayan Kardelen Kestane Şekeri, aradan geçen 30 yılda 35 ülkeye ihracat yapan bir firmaya dönüştü. İlka Şekerleme’nin Genel Müdürü ve BTSO 27. Komite Başkan yardımcısı Mümin Akgün, Kardelen Kestane Şekeri’nin başarı hikâyesini anlattı.

Adını, karları delecek kadar güçlü ve kararlı olan yapısından alan Kardelen Çiçeği, umudu, yenilenmeyi ve zorlukların üstesinden gelmenin zaferini simgeler. Küçük tencerelerde üretime başlayan Kardelen Kestane Şekeri markası da işte bu cesur bitkinin yaşam öyküsünden esinlenerek hayat bulur. İlka Şekerleme’nin Genel Müdürü ve BTSO 27. Komite Başkan Yardımcısı Mümin Akgün, kardelen kestane şekerinin büyüme yolculuğunu, Fransa’ya ihracatın hikâyesini, coğrafi işaret çalışmaları ve şirketin hedeflerini BTSO Ekonomi ile paylaştı. 1994 yılında ortağıyla birlikte Bursa’nın Hürriyet Mahallesi’ndeki mütevazı bir dükkânda küçük tencerelerle üretime başlayan Mümin Akgün, o günleri bir yandan duygulanıp diğer yandan gururlanarak hatırlıyor.

BU İŞİ YAPAMAZSIN DEDİLER

Ailesinde başta babası olmak üzere birçok kişinin devlet memuru olduğunu, dolayısıyla ticarete çok temkinli yaklaştıklarını belirten Akgün, “Bana herkes sen bu işi yapamazsın, beceremezsin dediler. Ama ben yok bu işi yapacağım dedim. Kazandığımız parayı hep işimize yatırdık. Sonra iş büyümeye başladı, derken arka sokakta bir dükkân daha tuttuk. Sonra bir arka sokakta bir dükkân daha derken işler büyüyünce artık bir fabrika düzenine geçmemiz gerekti. 2004 yılında burayı satın aldık. Kendi ürünümüzü de kendi mağazamızda satalım kararı aldık. Bugün 23 mağazamız var...” dedi.

PARİS’TE ŞUBE HEDEFİ

İsimlerini yurt dışına duyurmaya başlamalarıyla birlikte 6 yıl önce İtalyan bir markanın kendileriyle görüşmeye geldiğini anlatan Akgün, kendileri için üretim yapılmasını istediklerini ve kabul ettiklerini ifade etti. İtalyan markasıyla Fransa’da satılmaya başlanan kestane şekerinin önce yılda 40 bin, ardından 60 bin, geçen yıl da 100 bin paket gibi önemli bir rakama ulaştığını gururla anlatan Akgün, “Bu bizim için büyük bir gurur. Çünkü küçücük tencerelerde başlayan üretimimiz bugün Fransa gibi önemli bir ülkede büyük kabul gördü. Bir Türk evladı olarak bunu başardık. Bundan sonraki en büyük hedefim Kardelen markasıyla yurt dışında mağazalaşarak, Paris’te Eyfel Kulesi’nin tam karşısına bir şube açmak.” diye konuştu.

COĞRAFİ İŞARETİ ALDIK, SIRA AVRUPA’DA...

BTSO 27. Komite Başkan Yardımcılığı görevine gelmesiyle birlikte ilk işlerinin kestane şekerine coğrafi işaret almak olduğunu hatırlatan Akgün, şimdi de bunun için Avrupa’ya başvurduklarını dile getirdi. Avrupa’dan gelecek onayı BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın yapacağı lansmanla duyuracaklarını belirten Akgün, öte yandan Bursalılara bir çağrıda bulundu. Bursa halkının kestane şekerine gereken önemi vermediğini söyleyen Akgün, “Bursalılar gerek bayramlaşmalarda gerekse hediyeleşmede kestane şekerini tercih etsin. Çünkü kestane şekeri deyince Bursa, Bursa deyince de kestane şekeri akla geliyor. Hem böylece Bursa’nın parası yine Bursa’da kalmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

TÜRK GENCİ ÇALIŞKANDIR, HERŞEYİ BAŞARIR

30 yıllık başarı hikâyesinde genç girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Akgün, ilk kuralı çok çalışmak olarak koydu. Başarılı iş insanı; “Bir defa işini seveceksin. Sevmediğin işte başarılı olamazsın. Sözün senet gibi olmalı. Kaliteye önem vermek gerek. Ayrıca mücadele ruhu olmalı. Ben ilk 5 yılda yalnızca 1 gün ümitsizliğe düştüm. Kazandığımı hep işime yatırdım. Ben kazancımın 90’ını işime geri yatırıp yüzde 10’unu kendim için harcadım. Ayrıca bir şekilde mutlaka yurtdışına gitsinler. Teknolojiyi mutlaka takip etsinler. Sonuçta Türk insanı başarır, çünkü çalışkandır...” açıklamasını yaptı.

Kardelen çiçeği umudun ve geleceğiniz için mücadele etme anlamını taşıyor. Kardelen Kestane Şekeri de Bursa’nın lezzetini dünyaya tanıtmak için 30 yılı aşkın süredir ihracat pazarlarında yerini alıyor. Kardelen Kestane Şekeri, ileri teknoloji ile donatılmış modern tesislerinde dünyada 35 ülkeye ihracat yapıyor.