Otomotiv sektörü, hammadde ve çip krizine rağmen geleceğe umutla bakıyor. OİB Başkanı Baran Çelik ve BTSO Meclis Üyesi-Otomotiv Konseyi Başkanı Haluk Sami Topbaş, yerli otomobil fabrikasının faaliyete geçmesiyle birlikte Bursa’nın pazar payının daha da artacağını dile getirdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Üyesi-Otomotiv Konseyi Başkanı Haluk Sami Topbaş, 15 yıldır ihracatın zirvesinde konumlanan otomotiv sektöründe, hammadde ve çip krizinin etkilerine rağmen ihracatın nasıl artmaya devam ettiğini BTSO Ekonomi’ye anlattı.

ÇELİK: BURSA, 10 AYDA 5,5 MİLYAR DOLAR OTOMOTİV İHRACATI YAPTI

Otomotiv sektörünün pandemi nedeniyle 2020’de çok ciddi düşüş yaşadığını belirten Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, “Son 4 ayda kaydettiğimiz ihracat artışlarının da etkisiyle revize edilmiş olan hedefimizin üzerine çıkarak, 2020’yi 25,5 milyar dolar ihracatla tamamlamayı başardık. Bu yıl Ocak-Ekim döneminde 5,5 milyar dolar otomotiv ihracatı gerçekleştiren Bursa, sektörümüzün ihracatı açısından uzun zamandır Kocaeli, İstanbul, Sakarya ve Ankara ile birlikte ilk sıralarda bulunuyor. Ekim’de 2,25 milyar dolar ihracat gerçekleştiren OİB’in geriye dönük 12 aylık performansı ise bir önceki döneme göre yüze 15’lik artışla 25,5 milyar dolar. Hammadde tedarikinde, enerji maliyetlerinde ve lojistikte yaşanan sıkıntılara rağmen otomotiv sektörü ekonomiyi ve ihracatı sırtlamaya, gücünü bir kez daha ortaya koymaya devam ediyor” diye konuştu.

ÇELİK: YERLİ OTOMOBİL, TEŞVİK EDECEK

Bursa’nın Türk otomotiv ekosisteminin merkezi konumunda yer aldığını da vurgulayan Çelik, “Buradaki en önemli noktalardan biri de 60 yıldır ülkemiz otomotiv endüstrisinin gelişiminde lider rol üstlenen Bursa’nın, otomotiv endüstrisinde yaşanan büyük dönüşüm neticesinde elektrikli ve yazılım ağırlıklı yeni araç teknolojilerinde de ülkemizin üretim merkezi konumunda yer alacak olmasıdır. Yerli otomobilin Bursa’da üretilecek olması, Bursalı otomotiv üreticilerimizi endüstride küresel boyutta yaşanan dönüşüme daha hızlı adapte olmaları yönünde teşvik edecek. 175 bin adetlik üretim kapasitesi, ana sanayi ve tedarik endüstrisinde yaratacağı istihdam ve yüksek katma değer ile yerli otomobil, Bursa’nın lider sektörel konumuna büyük güç katacak” değerlendirmesinde bulundu.

TOPBAŞ: YAN SANAYİ DE GÜÇLENECEK

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Bursa Gemlik’te yükselen yerli otomobil fabrikasının kentte önemli düzeyde istihdam sağlayacağını kaydeden BTSO Meclis Üyesi-Otomotiv Konsey Başkanı Haluk Sami Topbaş da “TOGG’un, kentimizin marka değerine önemli katkıları olacak. Otomotivin kalbi durumunda olan şehrimizde, iki otomobil fabrikasına üretimleriyle katkıda bulunulduğu gibi TOGG’un araçlarının da sektörümüzün sahip olduğu altyapı, kadro, teknoloji, bilgi, birikim ve tecrübesiyle en önemli yan sanayi tedarikçisi konumunda bulunacak. Yeni yatırımlar, ilave istihdamla ülkemiz ekonomisine önemli değerler sunacaktır” değerlendirmesini yaptı.

TOPBAŞ: OTOMOBİL FİYATLARI AŞIRI YÜKSELDİ

Salgın nedeniyle yaşanan kapanma dönemlerinde üretimde yaşanan durgunluğun piyasada arzı kesintiye uğrattığını da söyleyen Topbaş, “Salgının eskiye nazaran hafiflemesi, eski düzeydeki kadar olmamak ile birlikte talepleri artırsa da özellikle çip üretiminde tedarikçi kısıtlılığı sebebiyle sektör, ihtiyaca cevap veremez duruma geldi. Tüm bunların yanı sıra enerji ve kaynak maliyetlerindeki artışlar ve hammadde sıkıntısı, üretimin devamına da engel teşkil etmekte. Bu olumsuz faktörlerin bir araya gelmesi ise otomobil fiyatlarının aşırı derecede yükselmesine neden oldu. Aşılama, tüm dünyada istenen seviyeye ulaşmadığı için yeni mutasyonlarla birlikte salgının önümüzdeki yıl ve devam eden yıllarda yaygın bir şekilde devam etmesi kaçınılmaz. Bu nedenle hem otomotiv sektöründeki talep daralması, hem de piyasalardaki tedarik sıkıntıları nedeniyle arzu edilen üretim ve satış cirolarına ulaşmak mümkün olmayacaktır” diye konuştu.