Üç farklı devletin birleşmesinden ortaya çıkan Güney Afrika, serbest piyasa ekonomisine sahiptir ve gelişme yönlü bir yapı sergilemektedir.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güney uç bölgesini kaplayan ve Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu’na uzun kıyıları bulunan üç tarafı denizle çevrili bir yarımada konumundadır. Ülke, 3 başkenti ve 5 farklı dildeki milli marşlarıyla diğer ülkelerden ayrılır. İngilizce ile birlikte 10 farklı dilin konuşulduğu Güney Afrika’nın tam ortasında Lesotho adında başka bir ülke de bulunmaktadır. Üç farklı devletin birleşmesiyle oluşan Güney Afrika’nın en büyük kenti ise 4 milyon nüfusuyla Johannesburg’tur. Çok uluslu yapısıyla dikkat çeken ülke, Afrika kıtasının en renkli ve farklı çeşitliliklere sahip ülkesidir.
Resmi Adı | Güney Afrika Cumhuriyeti |
Nüfus | 56.717.156 |
Yüzölçümü | 1.219.912 km2 |
Dil | İngilizce ve 10 Yerel Dil |
Başkent |
Pretoria (İdari/Siyasi) Cape Town (Yasama) Bloemfontein (Adli/Yargı) |
Yönetim Şekli | Devlet Başkanlığı |
Devlet Başkanı | Cyril Ramaphosa (Aynı zamanda Hükümet Başkanıdır) |
Ekonomik Yapı
Serbest piyasa ekonomisine sahip Güney Afrika, gelişmekte olan pazar konumundadır. Ülke, özellikle sahra-altı afrika ülkeleri olmak üzere, Afrika kıtası ülkelerini de etkisi altına alan örnek bir ülke konumuna gelmiştir. Sahra-altı afrika ülkeleri için açılan kapı olarak da nitelendirilmektedir. Güney Afrika, dünya ekonomisinde ağırlığı bulunan gelişmiş ülkelerden geniş ilgi görmektedir. Ekonomi programında ülkenin orta vade planı önemli yer teşkil etmektedir. Programa göre pazar ekonomisine dayalı olan ülke ekonomisinin bu yapısının süreceği ve kamu-özel sektör ortaklıklarının da özendirilmeye devam edeceği vurgulanmaktadır. Devlet Başkanı Ramaphosa, önümüzdeki 5 yıl içerisinde ülkeye 100 milyar Dolar tutarında yatırım çekme hedefini koymuştur. Afrika Birliği’nin 2063 yılları hedefleri çerçevesinde, doğal kaynakların kıta içinde işlenmesi, emek-yoğun üretim sektörlerinin geliştirilmesi, tarımsal üretkenliğin artırılması ve okyanus ekonomisinin genel ekonomiye katkısının geliştirilmesi öne çıkmaktadır.
Para Birimi | Güney Afrika Randı |
GSYİH (Milyar $) | 284 (2018 IMF Tahmin) |
Kişi Başına GSYİH ($) | 4.930 (2018, IMF Tahmin) |
Büyüme Oranı (%) | 2 (2018,IMF Tahmin) |
Kaynak: IMF (2018 şubat)
Doğal Kaynaklar
Doğal zenginlik olarak bitki örtüsü ve yaban hayvanı çeşitliliği ülke adına büyük zenginlik arz etmekle birlikte, bu olgu değerli madenlere olan ilgi nedeni ile gölgede kalmaktadır. Güney Afrika, zengin bitki örtüsü çeşitliliği bakımından dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. Güney Afrika ayrıca dünyada aynı anda büyükbaş yaban hayvanına doğal ortamlarında ev sahipliği yapan tek ülke konumundadır. Ülkede bu zenginliklere tezat oluşturacak nitelikte doğal kaynak eksikliği de bulunmaktadır. Güney Afrika’da su yetersizliği en büyük kıtlıklardan biridir.
Dış Ticaret
Güney Afrika nispeten açık bir ekonomiye sahip olup, dış ticaret hacmi GSYİH’sının yaklaşık yarısına karşılık gelmektedir. Önemli dış ticaret ortakları AB ülkeleri, ABD ve Japonya şeklindedir. Geçen 10 yıl içinde diğer Afrika ülkeleri ile ticaret de oldukça gelişmiştir. Ülkenin ihraç ürünlerinin büyük bir bölümü imalat sanayi ürünlerinden oluşmaktadır. Maden cevherleri ihracatı toplam ihracatının %12’sini teşkil etmektedir. Güney Afrika’nın ithalat politikasının uzun yıllar ikame ve sıkı tarife korumacılığı ile ithalat sınırlamalarının ardından 1990’lı yıllardan sonra liberalleşerek büyük ölçüde değişim geçirdiği gözlenmiştir. Son yıllarda ithalatta ara mallar ve sermaye mallarına olan talep artışını yansıtan bir yapı görülmektedir.
Türkiye – Güney Afrika Ticaret İlişkileri
Ülkemiz ile Güney Afrika arasındaki ticari ilişkiler 1966 yılından beri devam etmektedir. 1980 yılına kadar ülkemizde uygulanan dış ticaret politikaları yüzünden düşük düzeyde seyreden ticari ilişkiler 1981 yılından sonra hızla artmaya başlamış ve 2000 yılına kadar belirgin bir seviyeye gelmiştir. Güney Afrika ile yapılan ikili ticaret, Türkiye aleyhine açık vermektedir. 2015 yılında ülkeye ihracatımız bir önceki yıla göre %10 oranında düşmüş ve 489 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalatımız da bir önceki yıla göre %23 oranında düşerek 919 milyon dolar olmuştur. Dış ticaret dengesi yine aleyhimize gelişmiş ve dış ticaret açığımız 429 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu açık 2016 yılında da artarak 652 milyon Dolara yükselmiştir. Açığın artmasında, ihracatımızdaki azalışa karşılık ithalatımızda yaşanan artış etkili olmuştur.
Türkiye’den Güney Afrika’ya İhraç Edilen Ürünler: Binek Otomobilleri, Karayolu Taşıtları için Aksam, Parça ve Aksesuarlar, Petrol Yağları, Dokunmuş Halılar.
Türkiye’nin Güney Afrika’dan İthal Ettiği Ürünler: İşlenmemiş Altın, Taşkömürü, Santrifijüler, Demir Cevherleri.
Güney Afrika İş Kültürü
Her ülkenin farklı özellikleri ve iş kültürü olduğu gibi Güney Afrika’nın da kendine has kültür öğeleri bulunuyor. İş seyahati için yolunuz Güney Afrika’ya düşerse dikkat etmeniz gereken bazı konular var.
İş Görüşmesi Sırasında;
- Irkçılıkla ilgili konularda fazla konuşmamanız sizin yararınıza olacaktır. Güney Afrika'da ırk ayrımcılığı yavaş yavaş ortadan kalkmakta ve dünyadaki çok kültürlü bir ulus olma yolunda ilerlemektedir.
- Güney Afrika işadamı slayt veya projektör ile yapılan gösterilerden kolaylıkla etkilenmemektedir. Sunuşunuzu çok kısa tutunuz ve sonuca odaklı olun.
- Görüşmeler centilmenlik anlayışı içerisinde geçer ve fiyat konusunda nadiren pazarlık yapılır. Bu pazarda sert satış tekniklerinden uzak durunuz.
- Firmanızın bu piyasada iyi bir ün kazanması çok önemlidir. Eğer kötü bir ününüz varsa bunun tekrar düzeltilmesi çok zordur ve zaman almaktadır.
- Yüz yüze yapılacak ilk görüşmede şirketiniz, sizin ve toplantıya katılan diğer meslektaşlarınızın nitelikleri hakkında bilgi sunmanız ve teklifinizin özetini vermeniz önerilmektedir. Ayrıca şirketinizin dünyada sahip olduğu diğer deneyimlerin de ayrıntılı bir şekilde verilmesi sağlanabilir.
Hediye Kültürü
- İyi bir ilişki oluşturulduktan sonra iş ilişkisini yürüttüğünüz kişilere ve aile bireylerine küçük birer hediye götürmeniz tavsiye edilmektedir. Örneğin kaliteli bir dolmakalem, masa üzerinde kullanılabilecek kırtasiye malzemeleri, bir düzine golf topu (alıcının isminin ve şirketinin isminin yazıldığı).
- Büyük firmalar sizi otelinizden aldırmak için büyük bir ihtimalle araba gönderecektir. Böyle bir şey olursa bekleyin ve kendiniz taksi tutarak gitmeyin. Ayrıca bahşiş vermeniz gerekmemektedir. Şirketinizle ilgili kalem gibi bir hediye uygun olabilir.
Güney Afrika İş Kıyafeti
- Yerel kıyafetleri giymekten uzak durunuz. Kıyafetlerinizi seçerken de sade kıyafetler olmasına özen gösteriniz. Erkekler için beyaz veya açık renkli gömlekler ve kravat standart bir kıyafettir. Uzun kollu gömlekleri tercih ediniz. Kısa kollu gömlekler iş sonrası günlük yaşam için kullanılabilecek kıyafetlerdir.
- Kadınlar için etek, elbise ve pantolonlar normal kıyafet olarak kabul edilmektedir. Eşarp ise popüler bir aksesuardır. Kırsal toplumlarda kadın kolsuz kıyafet giymekten kaçınmalıdır.
Halk Davranışı
- El sıkışma erkek veya kadın olsun önemli bir davranış biçimidir.
- Eğer bir kapıdan grup halinde geçiliyorsa Afrika erkeğinin bayana öncelik vermesi bir gelenektir.
- İngiliz, Afrikalı veya siyah Afrikalıların hepsinin belirgin bir selamlama şekli vardır. Her biri kolektif kişiliklerini sergilemektedir. Eğer erkekseniz Afrikalılardan "Mora, meneer" ("Morning, Mister") cümlesini duyabilirsiniz. Bu selamlama şekli biraz soğuk gelebilir fakat siz kişisel bir ilişki kurana kadar gündelik bir deyim olarak kullanılabilir.
- Fiziksel temastan kaçınmanız sizin arkadaşlık kurmak istemediğiniz, soğuk veya güven eksikliği içerisinde olduğunuz izlenimini verebilir.
Güney Afrika Gezi Rehberi
Kruger Ulusal Parkı
Afrika’nın en büyük milli parklarından biri olan Kruger Ulusal Parkı, UNESCO tarafından “Biyosfer Rezervi” olarak belirlenmiştir. Vahşi yaşama ilgi duyanlar için ideal bir adres olan park, aslan, zebra, fil, bufola, antilop gibi hayvanları barındırır. Bu özellikleri sayesinde Kruger Ulusal Parkı her yıl binlerce safari meraklısını bünyesine çekmektedir.
Cango Mağaraları
Western Cape Eyaleti, Oudtshoorn ilçesi yakınlarında bulunan kireçtaşı oluşumlu bir mağaradır. Yaklaşık 4 km. uzunluğundaki Cango Mağaraları tüneller ve odacıklardan meydana gelmektedir. Etkileyici sarkıt, dikit ve sütunlardan oluşan mağaranın içinde yürüyüş ve aydınlatma platformları kuruludur. Yalnızca rehberli turlar eşliğinde ziyaret edilebilen Cango Mağaraları, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin turistik yerlerinden biridir.
Voortrekker Anıtı
1835 ile 1854 yılları arasında Cape Town’da hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Pretoria kentinde inşa edilen bir anıttır. Uzunluğu, genişliği ve yüksekliği 40’ar metre olan küp şeklindeki yapı granit materyalinden yapılmıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Miraslarından biri olarak belirlenen anıt ülkenin sembollerindendir.
İki Okyanus Akvaryumu
Cape Town’da Hint ve Atlantik Okyanuslarında yaşayan canlılara ev sahipliği yapan kurum, bu yüzden “İki Okyanus Akvaryumu” adıyla anılmaktadır. 1995 yılında faaliyete başlayan akvaryum toplam 7 farklı salona sahiptir. Özel camekanlar sayesinde ziyaretçilerin deniz canlılarına daha yakın olmasını sağlayan akvaryumda dalış sertifikası olanlara akvaryumun belirli bölgelerine dalma imkanı da sunulmaktadır.
Güney Afrika Yemek Kültürü
Güney Afrika mutfağı, farklı köklerden gelen insanların bir arada yaşaması sebebiyle farklı tatların oluşturduğu bir mutfaktır. Sömürgelerin çoğunlukta olması sebebiyle Avrupa mutfağından etkilendiği söylenebilir. Avrupa ve Asya mutfağı ile Afrika mutfağının birleşiminden oluşan ve mutlaka denenmesi gereken başlıca yemekler şöyledir:
Boerewors
Güney Afrika’da insanların en çok tükettiği yemeklerden biridir. Boerewors, Hollanda’dan Güney Afrika’ya gelen Avrupalıların, Güney Afrika mutfağına kattığı bir tür sosistir. Bu sosisin lezzet sırrı %90 et ve %10 baharattan oluşmasında saklı. Afrika’da en iyi boereworsu Cape Town’da, Gourme Boerie’de yiyebilirsiniz.
Cape Mala Köri Soslu Tavuk
Cape Malay köri aslında bir baharatın adıdır. Güney Afrika mutfağına, Endonezya ve Hindistan’dan Cape Town’a bir köle olarak getirilen insanların yanlarında getirdikleri baharatları kullanarak yaptıkları yemeklerle girmiştir. Adından da anladığınız gibi bu baharat köri gibi fakat içinde zencefil, tarçın, kurutulmuş kayısı olması olması sebebiyle köriden daha aromalıdır. Cape Town’da yiyebileceğiniz en iyi Cape Malay köri soslu tavuk, Cape Malay’ların yaşadğı bölge olan Bo-Koop’taki Biesmiellah Restaurant’tadır.
Melktert
Melktert, sütlü bir tatlıdır. Bir Hollanda tatlısı olan Melktert, sütle yapılan bir tart. Oldukça hafif bir tatlı olan Melktert’in en iyi yapıldığı yer ise Cape Town’daki Company’s Garden Kafe.
Snoek Balığı
Cape Town’un batı kıyılarında tutulan snoek balığının lezzeti uskumru balığına benzer fakat görünüş olarak yılan balığı gibidir. Snoek balığını pişirmenin bir çok yolu vardır. Ancak Güney Afrikalılar taze tutulmuş snoek balığını birçok yemekte kullandıkları kayısı marmelatıyla doldurup, alüminyum folyo içine koyup braai yani mangal ateşi üzerinde pişirirler. Cape Town’daki Hout Bay kasabası en lezzetli snoek balığının yapıldığı yerlerdendir.