GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya, önümüzdeki süreçte meslek liseleri ve kadın girişimciler ile ilgili ülke çapında gündem oluşturacak projeleri hayata geçireceklerini söyledi. Kaya, BTSO’nun pandemi süresince iş dünyasının sorunları için yaptığı çalışmaların da çok önemli olduğunu dile getirdi.
20 kişilik ekiple yola çıkan Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği’nde (GESİAD) ikinci kez Başkanlık görevine seçilen Murat Kaya, BTSO Ekonomi’ye yaptığı açıklamada meslek liseleri ve kadın girişimciler ile ilgili üzerinde titizlikle çalıştıkları projeler ile fark yaratacaklarını kaydetti.
DÜNDEN BUGÜNE GESİAD, NASIL BİR GELİŞİM KAYDETTİ?
1991 yılında kurulan GESİAD, Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşlarından birisidir. 1991 yılında 20 üye ile kurulmuş olan Derneğimiz, bugün 196 üyeye ulaşmış durumda. Başkanlıkta ikinci dönemimdeyim. Pandemiden dolayı çok fazla bir şey yapamadığımız için üyelerimiz bir dönem daha görevde durmamı rica ettiler. Tekrar yönetime geldik ve çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bursa; otomotiv, tekstil ve mobilya kenti olduğu için üyelerimizin çoğu da otomotiv ana ve yan sanayi sektöründe faaliyette bulunuyor. Tekstil, mobilya, sağlık ve hizmet sektörü gibi çeşitli alanlarda iş yapan arkadaşlarımız var. Bugün GESİAD, 28 bine yakın istihdam sağlıyor. Üyelerimiz, 760 milyon doların üzerinde ihracat hacmini yakalamış durumda. Ciromuz da 12,8 milyar TL seviyesinde.
ÜYE ALIM SÜREÇLERİNİZ NASIL İŞLİYOR?
En önemli birimimiz, Üye Alım Komitemizdir. Burada tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşan 6 kişilik Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımız var. Belli başlı süreçlerde referansla üye kabul ediyoruz. Üye alımında çok titiz davranıyoruz.
PANDEMİ DÖNEMİ, FAALİYETLERİNİZİ NASIL ETKİLEDİ?
GESİAD, bir okul gibidir. 1991 yılında, Bursa iş dünyasında kendini kabul ettirmiş iş adamlarımızın kurmuş olduğu bir dernek olduğu için o günden bugüne sürekli gelişim halinde. Biz de gençliğin dinamizmiyle birlikte çağımızın teknolojik gelişmelerine ayak uyduruyoruz. Tabii pandemi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük sıkıntılara yol açtı. Sivil toplum kuruluşlarına da yansıdı. Asla durmadık ve yüz yüze olan toplantılarımızı çevrimiçi toplantılarla telafi ettik.
BURSA’DAKİ SEKTÖRLERİN PANDEMİYİ BAŞARIYLA ATLATTIĞINI SÖYLEYEBİLİR MİYİZ?
Pandeminin başında en fazla etkilenen sektörlerden biri hizmet sektörüydü. Kendi üyelerimizin de yaklaşık yüzde 25’i hizmet sektöründe faaliyet gösterdiği için bu süreç, bizi rahatsız etti. Biz elimizden geldiği ölçüde fayda sağlamaya, arkadaşlarımızın yanında olmaya çalıştık ama tabi sonradan pandeminin biraz daha etkisinin düşmesiyle beraber hizmet sektörü de toparlandı. İmalat sektörü de pandemi döneminde durmadı ve üzerine biraz daha koyarak rekorlar kırdı. Bursa, katma değer üretme konusunda Türkiye’de en ön sırada geliyor. Bunun da imalat sektörü için çok büyük avantaj olduğunu söyleyebiliriz.
SON DÖNEMDEKİ EKONOMİK GELİŞMELER VE ENERJİ ARZI İLE İLGİLİ SIKINTILAR, ÜYELERİNİZİN İŞ YAPIŞ MODELLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?
2021’in son çeyreğinde yaşanan döviz dalgalanması, 2022’ye iyi başlamamamıza neden oldu. Özellikle ihracat yapan firmalarımız, fiyatlandırma yapmakta çok zorlandı. Son dönemdeki doğalgaz ve elektrik kesintileri de 2022’ye zorlu bir süreçle başlamamıza neden oldu. Tabi ki bu olumsuzlukların üstesinden gelebiliriz ancak hâlihazırdaki destekler, istenen yeterlilikte değil. İmalat sektörünün desteklenmesi gerekiyor. Özellikle işçilik ücretindeki artışlar, firmaların üzerine büyük bir yük bindirdi. GESİAD üyelerimiz olsun, Bursa’daki diğer sektör temsilcileri olsun ivedi bir şekilde daha fazla destek gerekiyor. Yılbaşından bu yana sağlıklı fiyatlandırma yapamadık ve hala daha yapabilmiş değiliz. Bu süreç, bizim kadar ülke ekonomisi için de sıkıntılar yaratabilecek potansiyelde. Biz bu destekleri gördüğümüz takdirde özellikle gençler olarak iş yapabilme potansiyelimiz artar. Önümüzdeki dönemde yeni rekorlar kıracağımıza inanıyoruz.
BU SÜREÇTE BTSO’NUN İŞ DÜNYASININ SORUNLARI İÇİN ATTIĞI ADIMLARI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Burkay, pandemi sürecinde iş dünyamızın sorunlarının çözüme kavuşturulması noktasında çok mücadele verdi. Pandemi sürecinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) öncülüğünde gerçekleştirilen ‘işçi çıkarmama’ kampanyasına destek veren derneklerin de başında geliyoruz.
KADININ İŞ DÜNYASINDAKİ AĞIRLIĞININ ARTMASI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?
Toplam üye portföyümüzün yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor. Biz bunu daha yukarılara çıkarmaya çalışıyoruz. Başarılı iş kadınlarımız, olmazsa olmazımız. Hep dile getirdiğim bir şey var: ‘Bizi kadınlar yönetsin.’ Çünkü kadınlar daha titiz ve prensiplidirler. O yüzden her alanda kadın iş gücüne ve iş bilgisine ihtiyacımız var.
2022 İÇİN HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLADIĞINIZ BÜYÜK PROJELER VAR MI?
Önce ışığımız olan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrini ziyaret edeceğiz. Ankara’da çeşitli temaslarda bulunduktan sonra Bursa’da yerel yöneticilerimizi ziyaret edeceğiz. Bizim genç girişimciliğe yönelik büyük bir projemiz var. Bunun haricinde olmazsa olmazımız meslek liselerinin devamlılığı… Meslek liseleri ile ilgili de büyük bir projemiz var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile pandemi döneminde görüşüp hayata geçiremediğimiz projelerimizi aktif hale getireceğiz. Bunun haricinde kadın girişimcilerimize yönelik önemli bir projemiz daha var. Bunları önümüzdeki 6 ay içerisinde hayata geçirecek ve farkındalık oluşturacağız.