26 yıldır sağlık sektöründe hizmet veren köklü kuruluşlarından Burtom Sağlık Grubu, 800’e yakın personeliyle tıp merkezlerinin yanı sıra kamu hastanelerine yönelik de geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Pandemi döneminde ek istihdam sağlayıp 2 milyon Euro yatırım yaptıklarını açıklayan Burtom Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Erol Kılıç, Başkanı olduğu BTSO Sağlık Konseyi’nin de pandemide öncü projelere imza attığını söyledi.

‘AYDA 200 BİN TETKİK YAPIYORUZ’

Grubunuz kaç noktada hizmet veriyor? Hekim ve diğer sağlık çalışanı sayınız kaç?

Burtom Sağlık Grubu adı altında 5 şirket hizmet veriyor. Bursa’da 4 özel ileri görüntüleme şubesi, kamu hastanelerinde hizmet alım kapsamında Bursa ve 10 ilde görüntüleme merkezlerimiz bulunuyor. Bursa, Eskişehir ve Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin tıbbi görüntüleme, nükleer tıp ve radyoterapi hizmetlerini vermekteyiz. Birinde cerrahi operasyonların da yapıldığı 4 tıp merkezi ile klinik hizmetlerimiz mevcut. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) şirketimiz, iş yerlerine ve sanayi kuruluşlarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda hizmet veriyor. 800’e yakın sağlık çalışanımız ile ayda yaklaşık 200 bin tetkik yapmaktayız ve çeyrek asırlık tecrübemizle, kaliteli sağlık hizmetini toplumun tüm kesimlerine sunmanın gururunu yaşıyoruz.

Pandemiye rağmen özel sağlık sektörü, yatırımlarını sürdürüyor. Yatırımlar ışığında sektör adına 2021’in kalan bölümü için umutlu konuşabilir miyiz?

Pandemi krizi, tüm dünyaya toplumsal ve kişisel sağlığın, sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi teknolojilerinin önemini net bir şekilde göstermiştir. Burtom Sağlık Grubu olarak bu süreçte mevcut yatırımlarımızda ve istihdam politikamızda bir duraksama yaşamadığımız gibi hiçbir çalışanımızı da işten çıkarmayarak ve yeni eleman alımları yaparak halkımızın sağlığı ve geleceği için titizlikle çalışmaya devam ediyoruz. Toplumumuzun her kesimindeki hastalara kaliteli sağlık hizmeti sunmak için sağlık sektöründe iş imkanı yaratarak ve yatırımlarımızı hayata geçirerek ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Yaşadığımız bu krizi hep birlikte alacağımız önlemlerle aşacağımıza inanıyoruz.

 

GÖRÜNTÜLEMEDE YENİ TEKNOLOJİ DEVREDE

2020-2021’de hangi yatırımları hayata geçirdiniz? Yılın kalanında yatırımlarınız olacak mı?

2020 yılında 3 Tesla MR yatırımı ile sadece ilimizde değil, Türkiye’de de en üst teknolojili MR görüntüleme hizmetine başladık. Geniş hacimle MR çektirme korkusunun yenildiği, film izleyerek, müzik dinleyerek, son derece konforlu çekim yapılmakta ve ileri teknolojiyle beyin, omurga, batın, eklemlerin tetkikleri üstün kalite ile yapılabilmektedir. Ayrıca risk taraması amaçlı tüm vücut MR incelemesi, kalp ve beyin incelemeleri, prostat kanseri taraması ve tanısı yapılabilmektedir. Diğer yandan Multislice (Çok Kesitli) Bilgisayarlı Tomografi yatırımı ile saniye içinde kalp anjiosu, damar incelemeleri, akciğer taramaları ve diğer beyin, batın, damar, kemik tomografi tetkiklerini üst görüntü kalitesiyle yapılabilir hale getirdik. Pandemi döneminde akciğer tutulumlarını bu cihazda saptadık ve takip ettik. Diş görüntülemeye ilave yeni yatırımlar ile diş hekimlerimize tedavi, cerrahi uygulamalarında görüntüleme hizmetini yeni Dental Tomografi ile en üst teknolojiye taşıdık. Hastalarımıza daha kaliteli hizmet verebilmek için şubelerimizi yeniledik ve yenilemeye devam ediyoruz.

Bu yatırımlarımız, pandemi döneminde 2 milyon Euro’yu geçti.

Kısıtlamalar, sağlık hizmetlerini nasıl etkiliyor?

Sağlık sektörü olarak biz de bu süreçten olumsuz etkilendik. Salgın nedeniyle sağlık hizmetlerini iptal eden birçok hastamız, tedavilerini salgın sonrasına ertelemek zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı’nın 20.03.2020 tarihli ‘Pandemi Hastaneleri’ konulu tebliğine göre Burtom Sağlık Grubu’na ait kurumlarımız, pandemi hastanesi olarak ilan edilmedi. Burtom Sağlık Grubu olarak yatan hasta servislerimizde Covid-19 şüpheli ya da tanılı hasta bakılmadığı için diğer hastalarımıza hizmet veriyor ve Covid-19 dışındaki hastalıkların ilerlemesini önlemeye çalışıyoruz. Hastalar, virüs kapma riskinden dolayı acil durumlar dışında hastanelere başvurmamayı tercih ediyor. Bu sebeple Covid-19 dışındaki takip ve izlem gerektiren kronik hastalığı olan  hastaların tedavisi aksıyor. Bu durumun bazı hastalıkların ilerlemesi riskini doğurduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Acil olmayan ameliyatlar ve tedaviler ise salgın nedeniyle hekim ve hastaların ortak kararıyla pandemi sonrasına erteleniyor ancak zaman zaman bu durum, bazı hastalıkların ilerlemesi riskini doğuruyor. Bu sebeple pandemi hastanesi olmayan sağlık kuruluşlarına önemli bir görev düştüğü gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor. Pandemi sürecinde Burtom Sağlık Grubu’na ait merkezlerimize gelemeyen hastalarımız, her branştan alanında uzman hekimlerimize online ulaşabildi ve görüntülü görüşmesini, kontrolünü ya da gerekli hallerde tanı ve tetkik işlemlerini yaptırabildi. Bu hizmetlerimiz hala devam ediyor. Görüşme sonrasında doktorun tetkik istemesi durumunda örnek alım işlemi için hastalarımızın evlerine de gidebiliyoruz. Ayrıca evde uzman doktor muayenesi, kan alma, ultrason ve laboratuar hizmetlerimiz ile hastalarımıza ‘Biz Size Geliriz. Siz Sağlığınız İçin Evde Kalınız!’ mesajını verdik, vermeye de devam ediyoruz. 

Sağlık sektörünün geleceğini parlak görüyor musunuz?

Bu salgın ile birlikte ülkelerin sağlık sistemlerinin normalde nasıl işlediğinin yanı sıra kriz zamanlarında nasıl yanıt verebildiklerinin önemini görmüş olduk. Ülkelerin sağlık sistemleri için sosyal mesafe önlemlerinin alınması, ekonomik olarak diğer sektörlerin oldukça olumsuz bir şekilde etkilendiğini göz önünde bulundurursak sağlığa yapılacak yatırımların bu dönemden sonra hızla artacağını söyleyebilirim. 

SEKTÖRÜN SORUNLARININ TAKİPÇİSİYİZ

BTSO’nun sağlık sektörüne yönelik çalışmalarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

BTSO Sağlık Konseyi Başkanı olarak özellikle pandemi döneminde daha da önem kazanan sağlık sektörü ve buna yönelik çalışmalarımızın oldukça etkili olduğunu düşünüyorum.

Ülkemizde ilk vakanın görülmesinden itibaren BTSO Komite yönetimleri, konsey başkanları ve Meclis üyeleri ile görüşülerek koronavirüsün sektörlere etkisine ilişkin kriz masası oluşturularak rapor hazırladık. Devletin ihtiyacı doğrultusunda sağlık alanında ihtiyaç duyulan medikal malzemelerin üretimi konusunda BTSO üyeleri ile birlikte girişimlere hız verilmesi, maske, koruyucu kıyafetler, ateş ölçer ve dezenfektan ile solunum cihazı gibi medikal ürünlerin üretimi için çalışmalara başlanması; BTSO, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB ve Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği A.Ş. (BOSBİR) iş birliğiyle OSB’lerdeki çalışanlara yönelik antikor testi yapılması için ilk adımın atılması gibi projelerde öncü olarak çalışmalarımızı sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Ayrıca özel sağlık sektörünün pandemi dönemindeki sorunları ile ilgili özel sektör ziyaretleri gerçekleştirildi ve dijital ortamlardaki toplantılarda çözümler üretildi. Diğer yandan vatandaşlara pandemi konusunda maske, hijyen ve sosyal mesafe gibi konularda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıldı.