Küçükoğlu Holding, Bursa’da otomotiv sektöründe 3 ayrı lokasyonda üretim gerçekleştiren Ak-Pres, Toksan ve Akteknik şirketlerini TEKNOSAB’da tek çatı altında birleştirmeyi hedefliyor. Yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanda üretim yapmayı planlayan Holding, en son teknoloji ile donatılacak, Leed Gold (Yeşil Bina) Sertifikalı fabrikasında endüstri 4.0’a uygun üretim gerçekleştirecek.
Ak-Pres Bursa Fabrika Direktörü Erol Kırcı, Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nde planladıkları yatırımı BTSO Ekonomi’ye anlattı. Bursa’daki OSB’lerde yeterli yer olmaması ve yüksek arsa fiyatları dolayısıyla değişik lokasyonlarda fabrika kurma zorunda kaldıklarını belirten Kırcı, bu durumn tedarik ve lojistik konusunda sıkıntılara, ilave maliyetlere ve üretimde aksamalara yol açtığını söyledi. Tüm şirketlerin tek çatı altında olmasını bu yüzden çok önemsediklerini ve TEKNOSAB’ı bu açıdan önemli bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Kırcı, “Bursa’da mevcut 3 fabrika binamızı TEKNOSAB’da tek çatı altında birleştirmeyi amaçlıyoruz. Şu an bu yatırımla ilgili projelendirme çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda, holding şirketlerimizden Ak-Pres 50.000 m2, Toksan 26.000 m2 ve Akteknik de 20.000 m2 olmak üzere, ilk etapta 96 bin m2 alanda üretim yapacak şekilde planlıyoruz. Binalarımız Leed Gold (Yeşil Bina) sertifikasına sahip olacak. Mevcut olan en son teknoloji ile donatılacak fabrika binalarımızda endüstri 4.0’a uygun üretim yapacağız. Hedefimiz, mevcut kapasitelerimizi daha da artırarak Bursa ve ülkemiz için üretmeyi sürdürmektir.” dedi.
İlk önce sizi tanıyalım. Ardından firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Adım Erol Kırcı. 1971 Balıkesir Erdek doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, 1995 yılında otomotiv sektörüne adım attım. 2002 yılında Küçükoğlu Holding bünyesinde çalışmaya başladım. Son 6 yıldır holdingin Ak-Pres şirketinin Bursa Fabrika Direktörlüğü görevini yürütmekteyim.
Otomotiv, inşaat ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren Küçükoğlu Holding’in temelleri 1985 yılında İstanbul’da atıldı. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adapazarı ve Slovenya’nın Koper şehrinde 110 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyoruz ve iştiraklerimizde yaklaşık 1600 kişiye istihdam sağlıyoruz. Tamamı yerli sermaye olan Küçükoğlu Holding’te insana saygı ve sürekli gelişim ana felsefemizdir. 2025 Stratejik Planımız doğrultusunda istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeye devam ediyoruz.
Şimdi de holding şirketlerimiz hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.
TOKSAN:
Bursa ve Kocaeli’deki tesislerinde menteşe grupları başta olmak üzere mekanizma gruplarında Türkiye’de lider otomotiv yan sanayi firmaları arasında yer alıyor. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden Toksan 1985 yılında İstanbul’da kuruldu.
AK-PRES:
Bursa ve Adapazarı’ndaki tesislerinde dünyanın önde gelen otomotiv firmalarına soğuk şekillendirilmiş sac ve kaynaklı komple parçalar üretip bu üretimin yüzde 55’ini ihraç ediyor. Türkiye’nin ikinci 500 şirketi arasında yer alan Ak-Pres, 1990 yılında İstanbul’da kuruldu.
AKTEKNİK:
Bursa’daki tesisinde otomotiv sektörü için her türlü sac kalıp (prograssive – tandem – transfer) imalatı gerçekleştirmektedir. 2015 yılında Bursa’da faaliyetine başlayan şirketimiz üretiminin yüzde 35’ini ihraç ediyor.
AK AUTOMOTIVE:
Slovenya’nın Koper şehrinde faaliyet gösteren bu şirketimiz premium araçlar için pedal grupları, el freni ve menteşe grupları üretiyor. 2017 yılında faaliyetine başlayan şirketimiz yaptığı üretimin tamamını yurt dışında satıyor.
TOYOTA PLAZA AKTOY:
Toyota’nın Türkiye’deki 59’ncu, İstanbul’daki 8’nci plazası Toyota Plaza Aktoy İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteriyor. Toyota’nın 3S Plaza (satış, servis ve yedek parça) konseptine uygun olan Toyota Plaza Aktoy, aynı zamanda çevre dostu binalara verilen Leed Gold (Yeşil Bina) sertifikasına da sahip. Toyota ve Lexus marka araçların sıfır satışı, ikinci el araç alım satımı ve servis hizmeti veriliyor.
AKTOY SİGORTA:
Aktoy sigorta şirketimiz, sigorta konusunda tüm hizmetleri veren donanımlı bir ekip ile İstanbul’da faaliyet gösteriyor.
NOBİ İNŞAAT:
İstanbul, Adapazarı, Kocaeli, Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde işyeri ve konut projeleri yapan şirketimiz güvenli binalar yapmaktadır.
Firmanızın Bursa sanayisinin dönüşümünde üstleneceği role ilişkin neler söylemek istersiniz? Kısa, orta ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir?
Şirketlerimiz faaliyetleri ile Bursa’nın ekonomik ve sosyal yaşamına katkı sunuyor. Faaliyetlerimiz sonucunda elde ettiğimiz bilgi ve tecrübemizi teknoloji ile birleştirerek Bursa ve ülke sanayimiz ile paylaşıyoruz. Çevreye duyarlı yatırımlarımızı devam ettirerek, Bursa’nın ve ülkemizin ekonomik sosyal gelişimine katkı sunmayı sürdüreceğiz.
Holdingimiz, başta otomotiv olmak üzere faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde sürdürülebilir bir büyümeyi hedefledi. Holding şirketlerimizin tamamında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefi ile hareket ediyoruz. Binalarımız Leed Gold (Yeşil bina) sertifikalıdır. Ayrıca endüstri 4.0’a uygun üretim modelleri geliştiriyoruz. Yatırımlarımızı uzman bir kadro tarafından hazırlanan ve tüm paydaşlarımıza sunduğumuz 2025 Stratejik planımıza uygun yapıyoruz.
Ülke ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yüksek teknolojili ve katma değerli üretim hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen TEKNOSAB’daki yatırımınıza ilişkin bilgi verir misiniz?
Bursa’da mevcut 3 fabrika binamızı TEKNOSAB’da tek çatı altında birleştirmeyi amaçlıyoruz. Şu an bu yatırımla ilgili projelendirme çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda, holding şirketlerimizden Ak-Pres 50.000 m2, Toksan 26.000 m2 ve Akteknik de 20.000 m2 olmak üzere, ilk etapta 96 bin m2 alanda üretim yapacak şekilde planlıyoruz. Binalarımız Leed Gold (Yeşil Bina) sertifikasına sahip olacak. Mevcut olan en son teknoloji ile donatılacak fabrika binalarımızda endüstri 4.0’a uygun üretim yapacağız. Hedefimiz, mevcut kapasitelerimizi daha da artırarak Bursa ve ülkemiz için üretmeyi sürdürmektir.
Türkiye’nin üretim ve ihracat merkezi Bursa’da sanayi yatırımı için yer sıkıntısı var mıdır? Bursa’daki mevcut sanayi bölgelerinde yatırım yapmanın zorlukları nelerdir?
2001 krizi sonrasında ülkemizdeki otomotiv yan sanayi firmaları yurt dışına açılarak büyük atılımlar yaptılar. Buna bağlı yaşanan hızlı büyüme sonrasında Bursa’daki firmalarda üretim alanı sıkıntıları baş gösterdi. Sektör 2008 krizinden sonra da benzer bir ivme yakalayınca üretim alanı sorunu katlandı. Bunun sonucunda sektördeki firmalar olarak, OSB’lerde yeterli yer olmaması ve/veya yüksek arsa fiyatları yüzünden değişik lokasyonlarda şube açmak zorunda kaldık. Ancak bu da tedarik ve lojistik konusunda sıkıntılara ve ilave maliyetlere yol açıyor ve üretimde aksamalara neden oluyor. Örneğin holding şirketlerimiz Bursa’da 3 farklı lokasyonda üretim yapıyor. Tüm şirketlerimizin tek çatı altında olmasını bu yüzden çok önemsiyoruz ve TEKNOSAB’ı bu açıdan önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
Bursa’da 30 yıl sonra OSB statüsü ile özel sektör yatırımları için ilk kez bir proje üretildi. TEKNOSAB sizce kentimizin ve ülkemizin yatırım alanı ihtiyacına nasıl bir destek olacaktır?
TEKNOSAB’ın alt yapı, alan ve sosyal imkânları ile sanayicilerin yatırım ihtiyaçlarına önemli ölçüde cevap verebileceğini düşünüyoruz. Sanayicilerimiz TEKNOSAB’da ileriye dönük hedefleri ve projeleri doğrultusunda entegre tesisler kurabilirler. Bu durum, kent ve ülke ekonomimize ciddi katkılar sağlayacak ve toplumsal yaşama da önemli faydalar sunacaktır. TEKNOSAB’ın şehrimize, dolayısıyla ülkemize yabancı yatırımcıların girmesine de yol açacağını düşünüyoruz. Ayrıca OSB olacağı için, plansız ve çarpık sanayileşmenin de önüne geçilecektir.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın liderliğinde kentimize kazandırılan TEKNOSAB’ın talep toplama sürecinde mail, yazılı ve görsel basın ve sosyal medya üzerinden güçlü bir tanıtım kampanyası gerçekleştirildi. Bir yatırımcı olarak siz TEKNOSAB’ın talep toplama sürecinde hangi iletişim kanallarından bilgi aldınız?
Basın ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla bilgimiz oldu.
Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi doğrultusunda ölçek ekonomisine geçiş ve mekânsal planlama ile çevreye duyarlı yüksek teknolojili üretimin merkezi haline gelecek TEKNOSAB gibi yatırımların öneminden bahseder misiniz?
TEKNOSAB ülkemizin ve Bursa’nın ekonomik yönden kalkınmasını ve daha da gelişmesini sağlayacak. Bölgede katma değeri yüksek üretim yapılacağı için ihracatımız artacak ve ülkemizin cari açık dengesine olumlu yönde katkı sunacaktır. Yeni yatırımcıları da Bursa’ya ve ülkemize çekecek olan TEKNOSAB’ı, planlı sanayileşme, çevrenin korunması ve kent estetiği açısından da olumlu bir proje olarak görüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz...
Şiddetle ihtiyacımız olan böyle bir sanayi bölgesini Bursa’ya kazandırılmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş'a, BTSO Başkanımız Sayın İbrahim Burkay’a ve ekibine çok teşekkür ederiz.