ARSİYAD Başkanı Gürsel Durmuş, “Bursa merkezli ulusal ve uluslararası nitelikte olan ARSİYAD’da Türkiye çapında ses getiren etkinlikler yapmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. Durmuş, firmaları Ekonomi Grubu’nun BTSO Ekonomiye Değer Katanlar Ödülleri’nde kaydettiği başarıdan da gurur duyduklarını ifade etti.
BTSO Ekonomi’ye ARSİYAD’ın misyonu ve vizyonunu anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Durmuş, “ARSİYAD, Artvinli iş insanlarının Türkiye’ye açılan bir penceresi ve bundan böyle daha etkin faaliyetler, nitelikli ve yakın işbirlikleri geliştirecek” dedi.
KURULDUĞU GÜNDEN BUGÜNE ARSİYAD, NASIL BİR NOKTAYA GELDİ?
ARSİYAD 2003 yılında kurulmuş, ilk yerel SİAD’lardan biridir. ARSİYAD, aynı zamanda ilk yerel federasyonu da kuran bir organizasyondur. ARSİYAD, özetle Artvinli sanayici iş insanlarının topluma ve üyelerine değer katmak için bir araya gelmiş bir kurumdur. Bugüne kadar çok kıymetli çalışmalar yaptık. Daha önceden tüzüğümüzde 3 dönem ve sonsuz bir başkanlık dönemi vardı, şu anda tüzük değişikliği yaparak 2 yıl-2 dönemle başkanlığı sınırlandırdık. Demokratik ve ilkeli bir yapılanma ile tüzüğümüzü yeniden güncelledik.
PANDEMİ DÖNEMİ ARSİYAD İÇİN NASIL GEÇTİ?
Aylık, üyelerimizin birbirlerini tanımaları için tanıtım toplantıları düzenliyoruz. Pandemi döneminde de etkinliklerimizi, tanıtım toplantılarımızı, ekonomi buluşmalarımızı ve bu konuda değer katan bir takım eğitim toplantılarımızı da çevrimiçi olarak yaptık. Bu konuda en aktif çalışan SİAD’lardan biri olduğumuzu düşünüyoruz.
BURSA DIŞINDAKİ ÇALIŞMALARINIZDA HANGİ AŞAMALARDASINIZ? ÜLKE ÇAPINDA HEDEFLERİNİZ VAR MI?
ARSİYAD, Bursa merkezli Türkiye kapsamlı bir yapılanmadır. Biz bu dönem hedeflerimizi yükselterek büyükşehirlerde temsilcilikler açmayı hedefliyoruz ve ilk grubumuzu da Artvin’de oluşturduk. Artvin’de 20 kişilik bir grubumuz var. İstanbul’da çalışmalarımız, toplantılarımız devam ediyor. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, İzmit’te gruplar kurarak Türkiye çapında kapsamlı etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Bu dönemde planlamalarımız doğrultusunda Türkiye’de kapsamlı bir ödül töreni düzenlemeyi de düşünüyoruz.
ARSİYAD EKONOMİ BULUŞMALARI DEVAM EDECEK Mİ?
Bünyemize kattığımız en önemli şeylerden biri olan Ekonomi Buluşmalarının yanı sıra başarılı üyelerimizin topluma ve üyelerimize tecrübe paylaşımlarını başarı hikâyelerini aktarmaları için çalışmalar yapıyoruz. Bu etkinliklerimize yeni halkalar ekleyerek yolumuza devam ediyoruz. ARSİYAD, Artvinli iş insanları ve her bir üyemiz için bir okul gibi gelişim gösterilen ve Türkiye’ye açılan büyük bir pencere konumunda.
BURSA-ARTVIN İŞ BİRLİĞİNİN ARTMASI İÇİN NELER YAPMAYI PLANLIYORSUNUZ?
Bu dönem Artvin’de bütün belediye başkanlarını ziyaret ettik. Artvin’den çıkan bütün ürünlerin pazarlaması konusunda da aracılık yapıyoruz. Bu noktada iş birliği içerisinde, bir nevi organ işlevi üstleniyoruz. Yılın sonunda ekonomik buluşmamızı gerçekleştirmiştik. Artvin’in siyasetçisi, iş insanı ve bürokratını buluşturan ve belediye başkanlarının da katıldığı büyük bir buluşmaydı. Kooperatiflerin, üreticilerin de yer aldığı Dünya Gazetesi Üst Düzey Yöneticisi Hakan Güldağ ve Ekonomist Ali Ağaoğlu’nu Artvin’e götürerek Artvin Sanayi Odası iş birliğiyle hem dünya ekonomisini, hem Türkiye hem ekonomisini, hem de Artvin’in ekonomisini masaya yatırdık. Çok verimli ve kapsamlı bir toplantı gerçekleşti. Biz; hem doğduğumuz yer Artvin, hem de doyduğumuz yer Bursa arasındaki etkileşiminin artması ve tüm ülkeye yayılmasını amaçlıyoruz.
ÜYE KABUL SÜREÇLERİNİZ NASIL İŞLİYOR?
ARSİYAD bünyesinde üye alım komisyonu, kadın komisyonu, gençlik komisyonu, eğitim komisyonu, iş geliştirme komisyonu ve üye ilişkileri komisyonu olmak üzere 6 organımız aktif halde. Sürekli kendi içerisinde toplantılar ve eğitim çalışmaları yaparak çalışmalarına devam ediyorlar. ARSİYAD, bu konuda gerçekten çok dinamik bir şekilde çalışıyor. Üye Alım Komisyonu; talepte bulunan kişiler için kriterlere göre araştırmalar yapıyor ve sonrasında Yönetim olarak uygun görülenlerin üyeliğe kabulünü gerçekleştiriyoruz. Üyemiz olmasını istediğimiz kişilere de ziyaretlerde bulunuyoruz ARSİYAD olarak. Birçok sektörden üyemiz var.
ARTVİN DEYİNCE AKLA EĞİTİM DE GELİYOR. EĞİTİM ODAKLI ÇALIŞMALARINIZ NE DURUMDA?
Artvin’de eğitim oranı, diğer illere göre çok yüksektir. Çünkü Artvin’de tarımsal alanda çok fazla imkân olmadığı için Artvin insanı, daha fazla okumaya yönelmiştir. Bu nedenle eğitim odaklı çalışmalarımızı da yoğunlaştıracağız. Bugün ARSİYAD bünyesinde turizm, sağlıklı organik gıda ve eğitim üssü olma gibi bu konuları öne çıkarmak için yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Şu anda Artvin için de ciddi işler yapıyoruz. Geçen yıl 200 matematik öğretmenine 2 hafta boyunca 400 kitap göndermenin yanı sıra 2 haftalık bir eğitim programını Prof. Dr. Murat Altun Hocamız önderliğinde matematik okur-yazarlık eğitimini gerçekleştirdik. Bu program ile Artvin’deki eğitim başarısının bir kademe daha yukarı çıktığına inanıyorum. Bu eğitimler, çevrimiçi olarak yapıldı.
GENÇLER VE KADINLARA YÖNELİK ÖZEL ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?
Üniversiteler ile iş birliği halinde olan Gençlik Komisyonumuzun hummalı çalışmaları var. Bursa Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere Gençlik Komisyonumuz, iş hayatına atılmak isteyen gençlere mentörlük ve koçluk yapmak için çalışmalar yürütüyor. Daha önceden ARSİYAD adına öğrencilerimize burslar veriyorduk, hâlihazırda üyelerimiz aracılığıyla burs destekleri devam ediyor. Geçen dönemde önemli işler yapan Kadın Komisyonumuz, bu dönemde de hem ev kadınlarına, hem de iş kadınlarına yönelik eğitim çalışmaları yürütüyor. Kadın Komisyonumuz, iş hayatındaki başarılı kadınların tecrübelerinden faydalanma odaklı çalışmalar yürütüyor.
EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELERİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?
Son dönemde yaşadığımız faiz şokuyla birlikte gelen dövizdeki yükselişler ve piyasa dışı enflasyonun ciddi bir şekilde 20 seviyelerinden 50 seviyelerine doğru çıkması, herkesin iş yapış şeklini ve bu konudaki hesaplarını farklı bir noktaya taşıdı. Şu anda dünyada pandemiden dolayı da enflasyon etkisi var. Dünyada sıkılaşmanın olduğu yerde faizlerin düşük kalması ve bu olayın önüne nasıl geçileceği konusunda belirsizliklerle karşı karşıyayız. Enflasyonla mücadelenin öncelikli şartlarından biri, yatırımcının kendini koruma alanında hissetmesidir. Dövizin ve enflasyonun bu kadar yükselmesini sağlayan, aslında insanların kendini koruma içgüdüsüyle dövize fazla ilgili göstermelerinden kaynaklı. Bu durumla birlikte fiyatların yükselmesi ve ücretlerin de yükselmesini beraberinde getirdi. 2022’nin artık pandemiden çıkış yılı olacağı kanaatindeyim. Dünyaya açık bir ekonomi sistemimizin olmasından kaynaklı dünya ile paralel bir ekonomik davranışımızın olması gerekiyor. Dünya sıkılaşırken bizim gevşek para politikası içerisinde olmamız önemli risk içeriyor. Umarız bu konuda hem siyasi otorite, hem ekonomik otorite dünyaya paralel ve ülkenin gerçekleri ile örtüşen yaklaşıma odaklanır ve sıkıntılı bir sürece meydan vermemiş oluruz.
BTSO’NUN EKONOMİYE DEĞER VERENLER ÖDÜLLERİ’NDE PEŞ PEŞE ALDIĞINIZ ÖDÜLLER VAR. BAŞARINIZI NELERE BORÇLUSUNUZ?
Ekonomi Grubu olarak işimizi iyi ve doğru yapmaya odaklanmış durumdayız. Bizi takip eden ikinci kuşağımız, eğitimli ve teknolojiyi de iyi kullanan özellikte. Deneyimli bir grup olarak vizyonumuz, dünyaya ayak uydurmanın üzerine kuruludur. İşimizi ciddiyetle yaptığımız için de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Ekonomiye Değer Katanlar Ödülleri’nde birincilik ödülleri alıyoruz. Hem kendi grubumuz, hem de ülkemizin ekonomisine değer kattığımız için gururluyuz. Diğer sanayi odalarına baktığımızda BTSO’nun çok ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu görüyoruz. Bu noktada BTSO’nun, örnek çalışmalarla öne çıktığını gözlemliyoruz. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Burkay olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.