TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’nin Mayıs ayı konuğu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Polyteks Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin oldu. Pınar Taşdelen Engin, ihracatın kolay bir süreç olmadığını ve girişimcilerin bu yolculukta mutlaka sabırlı olması gerektiğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında faaliyet gösteren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri' programında UTİB Başkanı ve Polyteks Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin tecrübelerini paylaştı.

İhracatçı birliklerinin seçilmiş ilk kadın başkanı olan Pınar Taşdelen Engin, 2018 yılında UTİB’de başkanlık görevini üstlendiğini anımsattı. Birlik çatısı altında girişimcilere yönelik önemli etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Engin, TechXtile Start-up Challenge hakkında bilgiler verdi. Engin, “Girişimcilik ekosistemini geliştirmek amacıyla 10 yılı aşkın süredir düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine farklı bir kimlik kazandırdık. Yeni teknoloji ve metotları üretim süreçlerine kazandırmak, yenilikçi ürünlerin tasarlanması ve yeni girişimci ve tasarımcıların teşvik edilmesi en önemli amaçlarımız arasında. Ayrıca üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmek, start-up ve sanayicilerimizi bir araya getirerek birlikte çalışmalarını sağlayabilmeyi amaçladık. Odak noktamız Bursa’da girişimcilik ekosistemini güçlü bir şekilde oluşturmak.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE TEKSTİLİN BİTMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektöründe hammaddeden bitmiş ürüne kadar birçok üretim halkasının Türkiye’de mevcut olduğuna değindi. Sektörün en büyük pazarının Avrupa olduğunu kaydeden Engin, “Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden biriyiz. Ülkemizde tekstilin bitmesi söz konusu olamaz. Sadece tekstil evrilir. Bunu da görüyoruz. Bu evrim için nitelikli tekstil mühendisi arkadaşlarımıza ihtiyacımız var.” dedi.

Engin, üniversite öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Tekstil mühendisliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Engin, “Tekstil mühendisliği mezun olduktan sonra en hızlı iş bulan bölümlerden biri. Bu bölümü tercih eden gençlerimiz imkanları varsa yan dal yapmaya çalışsınlar. Tekstil mühendisliği birçok dalla götürülebilecek bir alan. Ellerini o şekilde güçlendirebilirler. Üniversite öğrencilerimiz İngilizce’yi de mezun olana dek mutlaka çözmüş olmalı. İngilizce bir yabancı dil değil, mecburi olarak öğrenilmeli. İkinci bir dil olarak ise İspanyolca öğrenmelerini öneriyorum.” ifadelerini kullandı.

“UR-GE’LERDE MUTLAKA OLMALISINIZ”

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde de görev aldığını ifade eden Engin, Türkiye’de daha fazla kadın ihracatçı sayısına ulaşmak istediklerini belirtti. TİM çatısı altında kadınlara yönelik UR-GE’ler yapmaya karar verdiklerini ifade eden Engin, “Kadın girişimcilerimiz mutlaka UR-GE’leri takip etmeli. UR-GE projeleri firmalara ciddi avantajlar sunuyor. BTSO, bu konuda oldukça uzman. Kadın girişimcilere yönelik farklı çalışmalarımız da var. Büyük şirketler özellikle sosyal sorumluluk olarak tedariklerinin belli bir kısmını kadın girişimcilerden alma taahhüdü veriyor. Bizler de kadın ihracatçılarımız için sertifika kampanyası hazırlıyoruz. Bunun kamu alımlarında da gerçekleşmesini arzu ediyoruz.” dedi.

“KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEKLER ARTIRILMALI”

Pınar Taşdelen Engin, pandemi dolayısıyla kadın girişimcilerin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Kadınlar birçok şapkayı aynı anda elinde tutabildiğini bu dönemde gösterdiler. Kadın girişimcilerimiz bu süreçten çok daha güçlü çıkacaktır. Bu dönemde kadın girişimcilere daha fazla destek verilmesini sağlayabilmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ”

İhracatta başarının arkasında sabırlı olmanın önemli olduğunu belirten Engin, “İhracat, sabırlı olunması gereken, uzun soluklu bir süreç. Sabır her şeyin başında geliyor. Ülkelerin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Daha proaktif bir çalışma yapmak istiyorsanız, hevesinizin çabuk kırılmasını istemiyorsanız, özellikle odak ülkeler tespit edilmeli.” dedi.