TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün, tekstil ve hazır giyim sektörünün yeşil dönüşüme hızlıca adapte olması için yeşil ve dijital beceriler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeşil Dönüşüm, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olmasıyla birlikte üretim dünyasının bir numaralı gündem maddesi oldu. En büyük değişimi yaşayacak sektörlerden olan tekstilde izlenmesi gereken yollar tartışılırken TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün, merak edilenler hakkında BTSO Ekonomi’ye konuştu.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ÜRÜNLER ARTIRILMALI

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün, tekstilde yaşanacak yeşil dönüşüm konusunda dijitalleşmenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Ülkemizin Paris İklim Anlaşması’na taraf olması ile Avrupa Birliği’ne (AB) ciddi bir ihracatımızın olduğu tekstil ve hazır giyim sektörü de hızlıca gereken adımları atmak için çalışmalara başladı. Önümüzdeki günlerde AB ile sürdürülebilir tekstil alanında ticaretimizi artırmak için çalışmalar yapmalıyız. Yine sürdürülebilir ürün standardı oluşturmalı ve çevresel ayak izi hesaplanması, geri dönüşüm, tekstil atıklarını geri kazanım konuları önceliğimiz olmalı. Bunların yanında hazır giyim sanayinin etkinliğini artırmak ve tedarik zincirini dijitalleştirmek; yeni yeşil ve dijital beceriler geliştirmek; enerji verimliliğini artırmak ve hammadde de dışa bağımlılığımızı azaltma yönünde adımlar atılmalı. Tekstilde yaşanacak yeşil dönüşüm için öncelikle su havzalarımız koruma altına alınmalı, tekstil ürünlerinin tasnifi, yeniden kullanımı ve geri dönüşümünün artırılması sağlanmalı, tüketicilerin sürdürülebilir tekstil ürünleri seçmesi özendirilmeli, tekstil atıklarının doğru ayrıştırılması ve doğru kullanılması sağlanmalı” dedi.

TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİNDE İSTİHDAM GARANTİSİ VAR

Tekstil Mühendisliği bölümünün istihdam garantili olduğunu ve okurken fırsatları değerlendirerek kendini geliştiren öğrencilerin rahatlıkla iş bulacağının da altını çizen Aykut Üstün, “Tekstil Mühendisliği bölümlerinin gereken ilgiyi görmesi için birtakım çalışmalar yapılsa da maalesef yeterli ilginin sağlanmadığını görüyoruz. Tekstil mühendisliği eğitimi veren fakültelerin üretim odaklı bir eğitim sistemine geçmesi sağlanmalı. Sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm gibi konular ile müfredatlar yenilenmeli ve sanayi-üniversite iş birlikleri artırılmalı. Bölümün öğrenciler için mezuniyetten sonra hızlıca iş bulma avantajı var. Üniversite eğitimi esnasında kendisini iyi yetiştiren bir mezun, hemen iş bulabilir” diye konuştu.