Orta Vadeli Program (OVP) ile enflasyonla mücadele zamana yayılmaktadır. 2024 yılında yüksek ücret artışları, kamu açıkları, TL'deki değer kaybı gibi unsurlar enflasyonu beslemeye devam edecektir. Bu nedenle Merkez Bankası para politikasında daha çok sıkılaşmaya gitmek zorunda kalabilir. 2024 yılı ve izleyen yılların enflasyon hedefini tutturmak kolay olmayacaktır. Diğer hedefler ise ulaşılabilir niteliktedir.

Programın yapısal reformlar tarafında ise 7 alt başlıkta eylemler bulunmaktadır. Özellikle sanayi tarafında yerli ve orta - yüksek teknolojili sanayinin geliştirilmesi, ithal ikamesine dönük sanayi yatırımları öne çıkarılmıştır. Ancak bu gelişmeler fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sağlanması ile gerçekleşebilecektir.

OVP'nin hazırlık sürecinde özel sektör temsilcileri 3 önemli talepte bulunulmuştur. Bunlar finansmana erişim, sanayi alanları ve istihdam piyasasında esneklik. Programda finansmana erişim konusunda iyileşme için açık eylemler bulunamamaktadır. Bu konu daha çok piyasasının işleyişi doğrultusunda belirlenecektir. Sanayi alanları konusunda yeni OSB'lerin açılması hedefine ve istihdamda güvenceli esneklik yaklaşımına yer verilmiştir.

Enerji sektörüne hem ihtiyaçların karşılanması hem de ithalatın ve cari açığın azaltılması için özel bir önem verilmiştir. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımları devam edecektir. Enerjide yurtiçi kaynakların da sınırlı da olsa devreye gireceği görülmektedir. Afet yönetimi ve kentsel dönüşüm ilk kez yapısal reformlar içinde bir ana başlık olarak programda yer almıştır. Sanayi ve ticaret alanları da kapsamlı olarak afet yönetimi ve dönüşüm içinde yer almalıdır.